Texels Kookboek - Witte broodjes

Ingrediënten
5 dl water 1 kg meel 15 gr zout 1 zakje gedroogde gist
20 gr boter eierdooier

Hulpmiddelen
pan zeef bekken oven bakplaat

Voorbereiding

Oven voorverwarmen op 250 graden Celcius.

Bereiding

Los de suiker op in lauw water en voeg de gist erbij. Zeef het meel en vermeng met het zout.

Als de gist tot leven is gekomen meng dan het meel met het gistmengsel en de gesmolten boter door elkaar en kneed tot deeg. Als je voor het kneden gebruikt maakt van een keukenmachine, dan kan dat alleen met een deeghaak en op een lage snelheid. Als men met de handen gaat kneden, kneed dan gedurende 4 tot 5 minuten totdat een samenhangende deegbal ontstaat, die los laat van de kom.

Laat het deeg in een kom afgedekt met een natte doek rijzen op maximaal 24 graden Celcius tot het in volume is verdubbeld. Kneed het deeg daarna opnieuw en laat weer afgedekt rijzen.

Vorm er broodjes van en leg deze op een ingevette bakplaat, laat opnieuw rijzen en smeer in met losgeklopte eierdooier.

Zet de broodjes in een voorverwarmde oven op 250 graden Celcius, zodra de broodjes in de oven staan de temperatuur terugdraaien naar 200 graden Celcius en de broodjes afbakken.

Serveertip

Soort gerecht: lunchgerecht Aantal personen: 10 Bereidingstijd:
Wijntip:

Eet smakelijk !!